.

Blog

Houd de warmte buiten met gordijnen

Heb jij het (on)geluk dat jouw woning op het zuiden ligt? Dan zou je nog wel eens last kunnen hebben van het flink opwarmen van deze ruimtes. Lees verder voor praktische tips over zonwerende/hittebestendige gordijnen en houd jouw huis koel deze zomer!

Kies je momenten
Voor welke warmtewerende gordijnen je ook kiest, het is belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken om het beste resultaat te bereiken. De belangrijkste tip is om de gordijnen gesloten te houden tijdens de warmste uren van de dag; wanneer de zon het felst schijnt. Op deze manier wordt voorkomen dat de warmte naar binnen komt en kan de temperatuur in huis laag blijven. De heetste momenten van de dag zijn meestal tussen 12:00 uur en 16:00 uur. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen echter gedurende de hele dag hoog blijven, vooral bij zonnig weer. Zodra de heetste momenten van de dag voorbij zijn, kun je de gordijnen (en de ramen) weer open zetten. Zo profiteer je van de koele lucht van buiten. Let er op dat er geen zon meer naar binnen schijnt op dit tijdstip!

Kies de juiste stof en kleur
Bij het kiezen van gordijnen die de warmte buiten houden, is het belangrijk om te letten op de dikte en kleur van het materiaal. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder en dikker het gordijn is, hoe beter het in staat is om de warmte buiten te houden. Dit komt doordat donkere en dikke stoffen beter in staat zijn om het zonlicht te absorberen en te blokkeren.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle stoffen gelijk zijn als het gaat om het blokkeren van warmte. Zo hebben sommige synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, vooral de neiging om warmte vast te houden, wat kan leiden tot meer warmte in huis. Let tot slot ook op de lengte en breedte van de gordijnen! Gordijnen die te kort of te smal zijn, zullen niet in staat zijn om voldoende bescherming te bieden tegen de warmte en zonlicht.

Heb je écht heel erg last van de warmte die via de zon naar binnen komt, dan is het verstandig om je te verdiepen in speciale warmtewerende gordijnen. Deze gordijnen zijn speciaal ontworpen om de warmte buiten te houden. Ze hebben vaak een speciale coating die de warmte reflecteert, waardoor de binnentemperatuur koeler blijft. We hebben de verschillende soorten voor je op een rijtje gezet:

Verduisteringsgordijnen
Gemaakt van: dicht geweven stof die het zonlicht en de warmte buiten houdt
Verkrijgbaar in: verschillende diktes en kleuren
Meest effectief: in kamers die direct op het zuiden gericht zijn

Thermische gordijnen
Gemaakt van: een speciale stof die warmteverlies door de ramen helpt te verminderen
Verkrijgbaar in: verschillende kleuren en stijlen
Effectief: in alle soorten kamers

Reflecterende gordijnen
Gemaakt van: een speciale stof die het zonlicht en de warmte reflecteert, zodat deze niet in de kamer doordringen
Verkrijgbaar: als reflecterende laag
Effectief: vooral in kamers die direct op het zuiden gericht zijn

Persoonlijk advies

Onze interieur specialisten helpen je graag iets te vinden wat past binnen jouw wensen en budget.

Voor iedere woonstijl

We werken met de mooiste merken. Zorgvuldig voor jou bij elkaar gezocht.

Authentiek maatwerk

Alle materialen worden vakkundig ingemeten, verwerkt en gemonteerd.